Zoals we inmiddels jaarlijks gewend zijn is daar weer een nieuwe versie van F1. Met Codemasters die het stuur van de F1-videogamefranchise helemaal in 2009 hebben overgenomen, is dit een serie die de afgelopen dertien jaar in redelijk goede vorm is geweest – Codies zijn tenslotte racekoningen – met de ergste die we echt hebben gehad om te klagen over een gebrek aan grote selectiekaderveranderingen tussen jaarlijkse iteraties.
Het hoort er echt bij, net zoals bij FIFA. Jaarlijks hier en daar wat aanpassen en het minimale doen zodat ze weer een nieuwe versie kunnen uitbrengen en er geld mee verdienen, F1 2022 is in dit opzicht niet anders dan het jaar daarvoor. Wel is er veel veranderd en is de look, feel, het pure gevoel van snelheid en het spektakel van de echte wereldsport weer goed aanwezig en dat geeft wel een geweldig gevoel tijdens het spelen. Het valt niet te ontkennen dat het allemaal zo dicht bij het echte werk komt, want je bent geneigd om te zien hoe het in zo’n duizelingwekkend aantal nieuwe jaarlijkse regels, mechanische aspecten, circuits enzovoort is gestapeld – de F1-serie is echt het toppunt van moderne console racegames in dit opzicht – het is gewoon een gebrek aan afwisseling rond de kernmodi die het allemaal een beetje tegenhoudt.

F1 Life
Er is wel een aanzienlijke verandering ten opzichte van vorige jaar, we zien namelijk de introductie van F1 Life. Dit gaat overigens ten koste van de nogal vermakelijke “Braking Point”-verhaalmodus van vorig jaar, wat ons betreft, geen bijzonder goede ruil. Wat je in feitje krijgt, is een lifestyle-modus waarin je je eigen avatar aanpast. Denk hierbij aan het veranderen van zijn kleren en uitrusting met een aantal merken, niet heel spannend dus. Je ziet ook dat er een EA-modus in het spel verwikkeld is, namelijk: PitCoins. Hiermee kun je, met echt geld, cosmetische producten zoals onder andere kleding kopen voor je avatar.
Waar F1 Life echter een beetje interessanter wordt, is in zijn sexy supercar-selectie. Ja, als succesvolle coureur heb je natuurlijk een aantal enorm dure supercars in huis waar mensen naar kunnen komen kijken, maar wat hier het beste is, is dat je deze dingen echt kunt besturen en ze voelen indrukwekkend snel en responsief aan
Door middel van een aantal tijdritten en een Pirelli Hot Lap Challenge-modus kun je nu in de stoel van je verschillende supercars springen en een aantal behoorlijk lastige drifting- en snelheidscontrole-evenementen aanpakken die verspreid zijn over de carrièremodus van de game. Voelt dit spul essentieel aan? Nee. Is het leuk? Zeer zeker. De fysica van de supercars hier is ook zo anders dan die in F1- en F2-voertuigen dat het een leuke kleine afleiding is die laat zien hoe indrukwekkend gevarieerd Codemasters computergameauto’s het gevoel kunnen geven om te rijden.

Laten we eerlijk zijn, uiteindelijk gaat het ons niet om wat er omheen gebeurd, maar om het racen, alleen maar om het racen en dat voelt fantastisch aan. De nieuwe regels van dit seizoen, auto’s en coureurs zijn allemaal aanwezig en correct en hoewel de auto’s bij lage snelheden wat stugger en zwaarder aanvoelen, gaan ze soepel door snellere secties van de baan. Haal wat meer snelheid in deze nieuwe modellen en je kunt echt snel door bochten gaan, het voelt soms ongelooflijk snel en altijd alsof je op het punt staat de controle volledig te verliezen.
Conclusie
F1 22 is weer een super solide inzending in de overtreffende trap racers van Codemasters. Er is misschien geen echt dringende reden om deze aan te schaffen als je de game van vorig jaar bezit, maar naast een gebrek aan nieuwe manieren om te spelen en een F1 Life-modus die uiteindelijk allemaal een beetje zinloos is, is dit nog steeds het toppunt van F1 videogame-actie waar fans van de sport ongetwijfeld van zullen genieten totdat F1 23 valt.