Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge Review

Na het enorme succes van de Franse ontwikkelaar Dotemu bij het opnieuw bezoeken van de Streets of Rage-serie met de smetteloze Streets of Rage 4, heeft Tribute Games uit Montreal een crack in een andere arcade-held uit de vroege jaren 90, de Teenage Mutant Ninja Turtles of Hero Turtles als het woord ninja voor jou gewelddadig lijkt – zoals het vroeger deed voor Britse censoren.

Dotemu neemt hier publicatietaken op zich en het team van Tribute heeft gewerkt aan Scott Pilgrim Vs The World: The Game — wat uitstekend was — en TMNT, een Game Boy Advance-titel uit 2007 die ook een beetje een kraker was. We hadden hoge verwachtingen, toen we naar Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge gingen, dit is een uitgever/ontwikkelaarsteam dat het genre goed kent, ze hebben de vaardigheden om de pizzarekeningen te betalen en, na de afgelopen week te hebben doorgebracht door de Foot Clan in stukken te breken, kunnen we bevestigen dat wat ze met deze hebben opgediend, tot de allerbeste Turtles-games behoort die we hebben gespeeld; het is een slanke, groene side-scrolling machine.

Maar allereerst, als je een vernieuwde bewerking van een klassieke arcade-ervaring verwacht in dezelfde geest als Streets of Rage 4 hier, is dat niet precies wat er aan de hand is met Shredder’s Revenge. Waar Dotemu’s terugkeer naar Wood Oak City een grondig flitsende nieuwe stijl met zich meebracht die heel duidelijk de lat voor die serie verhoogde door middel van prachtig gedetailleerde handgetekende beelden van het team achter Wonder Boy: The Dragon’s Trap uit 2017, hier hebben we een ervaring dat werkt hard om nauw vast te houden aan de grafische stijl en gameplay-beats van de originele Turtles-arcade en Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time uit 1991 – althans op het eerste gezicht.

Natuurlijk is het ook hier achter de buitengevel eigenlijk allemaal heel modern. Dit is heerlijk gelikt spul, karakters zijn groot en goed geanimeerd, er is altijd een hoop gaande op de achtergrond (kijk eens naar die voetsoldaten die Game Boy spelen) en de straten en riolen waar je je een weg doorheen baant, zitten vol met kleine details bij nadere inspectie. Tegelijkertijd, teruggaand voor een knaller van een paar van de beste Turtles-inspanningen uit de vroege jaren 90 en daarna terugkeren naar dit, is het verbazingwekkend hoe dicht Tribute Games erin is geslaagd om dingen in termen van visuals en sfeer te behouden terwijl ze al deze toevoegen toeters en bellen. We zouden het persoonlijk niet anders willen, maar als je een grote grafische upgrade verwachtte, als je het soort zieke bent dat fotorealistische Turtles wilde, ben je misschien een beetje onder de indruk, dit gaat allemaal om meteen terug te komen tot de jaren 90 en Tribute Games heeft het in dit opzicht absoluut genageld.

In termen van daadwerkelijke gameplay, nou, dit is waar de meest regelrechte veranderingen zijn aangebracht, de ontwikkelaars zeer subtiel herwerken, verfijnen en toevoegen aan de kerngevechten van de klassieke games, met als grootste toevoegingen een ontwijkingsrolmechanisme en een supermeter die vult omhoog terwijl je Shredder’s handlangers belaagt, waardoor je de mogelijkheid hebt om personagespecifieke speciale aanvallen uit te voeren die korte metten maken met de meeste vijanden. Het gevecht hier, wanneer je erin begint te graven, heeft talloze mogelijkheden om enorme combo’s vol flitsende bewegingen samen te stellen, waarbij je Turtle-hoofdpersoon dwars door vijandelijke aanvallen kan ontwijken, glijden, rennen, een zoete opwaartse aanval uitvoeren die in vijanden en nog veel meer. Dit alles past dan netjes naast de beproefde en geteste goedheid van de oudere games, wat resulteert in een ervaring die een luchtig spel mogelijk maakt dat perfect is voor casual gamers en meer leergierige benaderingen die resulteren in een snel bloedbad en enorme scores in arcade-modus.

Eerlijk gezegd, het grootste compliment dat we Shredder’s Revenge kunnen geven, is dat we gedurende de hele duur van het ding een grote, goedkope grijns op ons gezicht hadden, het is een ongelooflijk nostalgische reis en een absoluut feest om door te werken met een stel vrienden in slepen. Het neemt alles wat geweldig is aan Turtles in Time, The Hyperstone Heist, The Manhattan Project en het originele arcadespel en voegt net genoeg modern gemak toe zonder het hart te veranderen van wat deze games de afgelopen dertig jaar zo duurzaam heeft gemaakt (gaat over naar stof). Er is duidelijk veel werk gestoken in het repliceren van de look en feel van de klassiekers hier en het heeft zijn vruchten afgeworpen. Zal je er meer van genieten als je een ouwe zak bent die vroeger de jaren 90-games dood speelde? Kan zijn. Is het een spel waar nieuwkomers in kunnen duiken en volledig op zijn eigen merites kunnen genieten? Absoluut.

Met de originele Turtles-stemacteurs uit de tekenfilmserie uit de jaren 80 die terugkeren naar hun rollen en een geweldige soundtrack die moeiteloos de sfeer van het geheel nagelt (het bevat zelfs Ghostface Killah en Raekwon van de Wu Tang Clan die rappen over Shredder!) keer terug naar de gouden eeuw van arcade beat ‘em ups die erin geslaagd is om aan onze torenhoge verwachtingen te voldoen, met een heet stukje heerlijke arcade-actie die net zo goed is als de allerbeste klassieke Turtles-titels uit de jaren 90 en eerlijk gezegd, in deze tijd, wie kan er om meer vragen?